07 iunie 2012

Bătaia e ruptă din Rai!

Cel mai frumos exemplu pe care mi l-au dat părinţii mei a fost relaţia lor. Nu cred să se fi certat de prea multe ori, dar în faţa mea niciodată. Cât despre bătut, ei bine, mama nu a primit nicio palmă de la tata, lucru care pe babele de la ţară le-ar şoca, pentru că ele cred că bătaia este ruptă din Rai şi că e ok să primeşti o palmă, dar nu o sută.
Mi-a spus profa de română din gimnaziu şi ţin şi acum minte: numai o palmă dacă dă, e bun de aruncat. 
Pe mine mă mai articula mama, dar în mare parte pentru că meritam, chiar dacă în momentul ăla mă simţeam aşa de nedreptăţită şi nevinovată că începeam să plâng. Dar nu despre asta vreau să vorbesc azi, ci despre adevărata violenţă domestică.

Am găsit pe banca unei colege un fluturaş cu titlul "Dacă bătaia e ruptă din Rai, atunci iubirea de unde vine?" şi m-a pus rău de tot pe gânduri. În timp ce mă îndreptam spre casă, am văzut ceva atât de teribil şi îngrozitor, atât de şocant pentru mine cel puţin, încât m-a dat peste cap complet. O femeie era bătută de soţul sau prietenul ei în faţa unui bărbat în toată firea, iar el nu a făcut absolut nimic. Mai mult, se uita la ei cu interes şi era chiar acaparat de ceartă, dar să se ducă să vorbească cu animalu' bineînţeles că nu s-a dus. În fine, s-a întâmplat foarte repede, iar eu în timpul ăsta treceam strada. Când am ajuns pe trotuarul pe care erau bărbatul, femeia bătută şi bătăuşul, femeia tocmai scăpase din mâinile lui. Bărbatul laş, dar amator de senzaţii tari, constatând că nu mai e nimic de văzut, şi-a continuat drumul. Femeia s-a îndreptat spre mine şi m-a luat de mână:

- Te rog, dă-mi şi mie un leu, că mă omoară ăsta!... Ai un leu? Dă-mi şi mie.
- Nu am un leu, dar să ştii că eşti tare proastă.
- De ce doamnă sunt proastă? De ce?
- Pentru că stai lângă un bărbat care te loveşte.
- Nu mai spune aşa, că mă omoară ăsta!!!
- Tu vrei un leu, nu vrei o viaţă. Dacă n-ai vrea să te omoare, ai merge direct la poliţie, că e aici, la doi paşi, pe străduţă.

Mi-am retras mâna din strânsoarea ei iar mâinile ei murdare, cu unghiile neîngrijite, vopsite neatent cu lac roz sidefat, mi-au dat drumul fără reţineri. S-a uitat în ochii mei cu privirea rătăcită şi a încercat să-şi dea seama ce am vrut să zic. Dar m-am întors şi mi-am văzut de drum, pentru că eu nu pot apăra şi ajuta un om care nu-şi vrea binele.
Imediat ce am plecat, el i-a replicat: 
- Vezi, fă?
- Ce să văd, mă? Ce să văd? Că aşa e, las' c-o să plec eu într-o zi şi am să te las singur! Ai să vezi!
- Taci fă dreacu'! Du-te şi fă rost de leu pentru cafea când îţi spun!

Eu pentru astfel de femei nu am niciun pic de respect. Cât timp accepţi bătaia, o meriţi, clar. Cunosc un caz mult mai grav, dar se pare că să fii bătută până când te pişi şi caci pe tine (la propriu, în caz că are cineva vreo îndoială), până te învineţeşti toată, în faţa copiilor tăi, este o dovadă de iubire. Că aşa şi e, când un bărbat dă cu o bâtă în tine până se rupe, înseamnă că te iubeşte...
Şi nu, nu cred că poţi ierta aşa ceva din iubire.

Sursa imaginii

14 comentarii:

  1. nici n-ai avea de ce sa ierti toata treaba asta..si totusi se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata dreptate ai frumoaso.... Din pacate frica de multe ori e mai puternica....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunosc femei care au şi alte opţiuni, care pot fugi de o viaţă trăită sub teroare, care pot avea o viaţă liniştită, departe de iubiţi violenţi. Deşi au avut această şansă (poate alte femei, omorâte în bătaie, n-au avut-o) i-au dat cu şutul. Din prostie, din frică, din teama de a nu reuşi singure, habar n-am. Dacă nici măcar nu încerci nu poţi aştepta să reuşeşti.
      A, şi când bătaia începe să fie un lucru normal, vedem şi noi cât de anormali suntem.

      Ștergere
  3. Mda.. Cuplul peste care ai dat tu in acea zi, era format din 2a vieti distruse, dependente si la propriu si la figurat, una de cealalta. Smiorcaita, ti a lasat impresia c ar suferi amarnic din pricina calaului, insa in spatele aparentelor, bataia primita e vitala pt. ea. :)
    In ani sau poate chiar mai curand, vei descoperi unele laturi ascunse ale oamenilor.
    Totul porneste din copilarie. Totul depinde de educatia pe care ai capatat o de la parinti. Acum depinde, de fiecare, de cine a fost crescut.
    Daca esti crescut intr un mod brutal, ajungi un pericol al societatii. Daca esti prea rasfatat, ajungi o epava si multe alte exemple.
    Criminalii, psihopatii, canibalii, pedofilii, zoofilii, necrofilii... Lumea in general, cand aude vorbindu se de astfel de specimene, nu constientizeaza faptul ca totul pleaca din copilarie. Fiecare dintre acesti oameni, n au avut parte de o asa familie ca a ta, de exemplu, Sweet Pumpkin. :) In spatele lor se ascunde un trecut horror, daca pot sa l numesc asa. Ei nu realizeaza greseala pe care o fac, considera ca au ales calea cea buna. De aici porneste placerea lor. Noi o vedem ca pe o iesire din tipar, ei nu.
    Sunt persoane care cauta suferinta fizica. Ei gasesc placere in a fi torturati ori sa tortureze. Altii gasesc placere in umilire, ignorare totala s.a.m.d.
    Intotdeauna, orice are o explicatie. Vorba Leanei, de la Vacanta Mare: Exista o explicatie! LOL

    Hai ca deja m am intins.
    Kiss Kiss ,)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măi... am văzut în viaţa mea (aşa, puţin, cât am trăit eu) şi oameni care deşi acasă aveau o situaţie dezastruoasă, în societate erau cât se poate de OK, normali. Cred că este vorba şi de cum te creşti tu, asta pe lângă educaţia pe care o primeşti.

      Ștergere
    2. ~oameni care deşi acasă aveau o situaţie dezastruoasă, în societate erau cât se poate de OK, normali~
      Acum defineste mi tu ce inseamna situatie dezastruoasa.
      Daca ei sunt traumatizati acasa, trauma asta le este implementata n creier. E un ritm de viata prin care au trecut zi de zi. Haosul din familie, certurile, te afecteaza profund. In momentul in care ajung sa izbucneasca, iesirile lor nu sunt ale unor oameni normali, asa cum i ai numit tu. Iar aceste crize, niciodata nu si vor face aparitia in preajma prietenilor, cunostintelor. Aici vorbesc despre iubiti/iubite, familie, persoane pe care sa le iubeasca, care sa reauseasca sa le atinga ~coardele~ sensibile.
      Da, te poti autoeduca, dar aici vorbim despre comportamentul in societate, despre maniere, despre cultura s.a.m.d., dar nu despre reactiile in momentul in care esti calcat pe coada sau ... ufff... ar mai fi atatea de spus despre acest subiect.
      Cunosc persoane care au avut parte de o copilarie ratata din pricina parintilor si am asistat si la momente in care au izbucnit. Iar in asemenea momente, pur si simplu, nu reuseau sa se stapaneasca. Iesirile lor au fost mult prea violente si nu mai gandeau in momentul respectiv. Greu reuseam sa i stapanesc. In momentul in care interveneam, aceeasi privire o aveau toti. Ma priveau, dar nu ma vedeau. Le vorbeam, dar nu ma auzeau.

      Ștergere
  4. Da! M am abatut de la subiect! Mai obisnuiesc sa fac asta. :p
    Am avut eu, acum ceva timp o prietena. Era indragostita la nebunie de un turbat, ca altfel nu l pot numi. O batea ala de o rupea! Deja ma obisnuisem sa i vad mecla accidentata. A venit momentul despartirii. But by who?!? De el! Gosh... A suferit amarata luni bune dupa el. Bon! Si a gasit alt gagiu`. Asta, la randul lui, o rasfata si o pupa toata ziua intruna. Nu cred ca ti inchipui cum l a tratat ea pe el. Cocina de porci il facea. Cand eram toate adunate, se gasea sa si bata joc de el, saracul neavand nicio vina.
    Acum, din cate am auzit, fiindca am rupt definitiv legatura cu ea, are iar parte de un turbat, dupa care pare mi se, e foarte inlove.
    Ti am relatat mica poveste, asa, ca sa ti faci o idee.
    Kiss

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăsteia îi place durerea, este masochistă sau ce? :))
      Băi, nu ştiu, şi mie-mi plac băieţii ăştia puternici şi violenţi. Eu până nu primesc un pumn nu mă simt iubită, pur şi simplu. :))

      Ștergere
    2. Tu ceri iubire cu bataie sau ce? lmao
      Loveste ma ca sa te iubesc!
      O iau ca pe o gluma, fiindca mi imaginez c ai glumit. Altfel incep sa cred c ai avut si tu parte de traume. :)
      No offence! ,)

      Ștergere
    3. Băi, no offence, dar până şi un copil şi-ar fi dar seama că glumesc.

      Ștergere
  5. Au fost niste femei cam pe la inceputul secolului 20 care s-au luptat pentru idependenta noastra , sa fim tratate la fel, si cred ca pentru asta , noi femeile ar trebuii sa fim mandre . Vad specimene retardate care nu stiu sa iti sustina nimic , nici macar punctu de vedere . Aici cred ca este vorba si de educatie , dar cum dracu sa ma las batuta de cineva??

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fim mandre pt. ca au luptat alte femei pt. noi? Pai ia pune o pe imbecila despre care se vorbeste aici, langa Flora Tristan de exemplu. Si vezi ce iese. :)

    Fii mandra, pt. simplul fapt ca esti femeie.

    Girls rules! You know this, right? :)

    RăspundețiȘtergere

Hi! Vreau să încep spunând că toate comentariile sunt moderate aici. Dacă ai chef să spui ceva ofensator la adresa mea, a mamei mele, a familiei mele sau a cititorilor/comentatorilor mei te rog să te abţii pentru că nu există nicio şansă să ţi se publice comentariul şi deci efortul tău este în zadar. Niciunul dintre cei amintiţi nu are ce căuta pe tastatura ta, lasă-i în pace, că sunt oameni marfă. Te rog să-ţi exprimi părerile prezentând întotdeauna argumente şi nu lăsa comentarii de genul "Cool!" sau "Mijto!" pentru că eu ştiu deja cât de cool şi mişto este tot ce scriu. So... lasă un comentariu!